Editura Amaltea
0 produse - 0 lei Coș

Pianistul epigeneticsau sfârșitul medicinei (așa cum o știam)

Stoc epuizat

Descriere

„În această carte, am adunat câteva dintre editorialele pe care le-am publicate de-a lungul timpului în revista Practica Medicală. Deşi abordează teme foarte diferite, majoritatea editorialelor pe care le-am adunat în această carte gravitează în jurul unor probleme foarte importante ale medicinei contemporane, aşa cum ar fi epigenetica, pe care foarte mulţi autori o consideră o adevărată revoluţie în medicina actuală“.

„Într-unul dintre editorialele publicate anterior, comparam mecanismele epigenetice, de reglare a genelor, cu un pianist epigenetic, care cântă la un pian genetic, format din cele 20.000 de gene pe care le-am moştenit de la părinţii noştri. Pentru mine, Pianistul epigenetic, care reglează, aşadar, genele moştenite, este cel mai important mecanism de păstrare a sănătăţii, pentru că de el va depinde, în cele din urmă, simfonia vieţii noastre, care nu va fi absolut identică nici cu cea a părinţilor şi nici cu cea a fraţilor noştri, deşi avem aproximativ aceleaşi gene“.

„Dar am să visez şi la faptul că se va găsi odată cineva, care să transforme, cu ajutorul lui Dumnezeu, toate aceste vise într-o realitate concretă, aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori în istoria extrem de zbuciumată a omenirii, în care s-au făcut descoperiri absolut uluitoare. Iar atunci posibilităţile noastre de diagnostic şi tratament vor fi infinit mai bune decât acum. Dar, până atunci, am să mă rog la Dumnezeu să aibă grijă de mine şi de pianistul epigenetic, care să blocheze toate genele patogene şi să deblocheze toate genele mele protectoare, pentru a putea cânta acea simfonie a vieţii cu ajutorul căreia să-mi poată păstra sănătatea, aşa cum a făcut-o şi până acum. Pentru că la Dumnezeu totul este cu putinţă (Marcu 10:27)“.

SUMARUL cărții: [ click ]
Despre AUTOR: [ click ]
pseudoRECENZIE: [ click ]
In loc de EPILOG: [ click ]

IN MEMORIAM [ click ]

Adrian RESTIAN

Adrian Restian este doctor în medicină şi antropologie, membru titular al Academiei de Științe Medicale, membru fondator al Societății Naționale de Neuroștiințe, Președinte al Societății Academice de Medicina Familiei și al Centrului de Studii pentru Științe de Graniță (afiliat UNESCO), profesor universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din București și membru marcant al conducerii Asociației Medicale Române (Uniunea Societăților de Științe Medicale).

Adrian Restian, născut la Zizin, Brașov, trăiește în București ca un adevărat Homo Deus și ne dă speranțe că putem înțelege imensitatea lumii dacă o reducem, cu ajutorul unei umanități perpetue, la dimensiunile propriului nostru spirit. Detestă clișeele și croiește editoriale și dezbateri pe subiecte dilematice ale medicinei și societății de astăzi. S-a îndrăgostit de epigenetică încă din tinerețe și se pare că nu i-a trecut nici până astăzi: a scris și continuă să scrie articole în reviste ştiinţifice internaţionale cu referire la fiziologia şi patologia informației şi la mecanismele epigenetice.

Trebuie mereu amintit că, dacă astăzi specialitatea de Medicina Familiei – piatra de temelie a oricărui sistem de sănătate coerent de pe planetă – are un loc și un rol în România (poate încă nu cel pe care, de drept, l-ar merita), aceasta se datorează viziunii și eforturilor Medicului și Profesorului Adrian Restian. Mărturisesc că nu știu cât de sensibil este domnia sa la omagii, acolade și premii, însă sunt convins că de unele dintre acestea este profund atașat, tocmai pentru că reprezintă recunoașterea cuceririi unora dintre versanții cei mai înalți ai științei medicale: în urmă cu mai bine de un deceniu, scria primul mare Tratat de Medicina Familiei din țară; a primit de două ori Premiul Academiei Române, Premiul Gheorghe Marinescu pentru “Patologia informațională” (1978), Premiul Victor Babeș pentru “Medicina cibernetică” (1983), Mențiunea specială a Institutului de Înalte Sinteze de la Nisa pentru “Homo ciberneticus” (1983), Premiul de Excelenţă al Societăţii Naţionale de Neuroştiinţe (2010) ș.a. Am selectat doar câteva dintre pietrele de hotar din cariera prodigioasă a Profesorului, pentru a întregi imaginea unei personalități multivalente, a unui adevărat reformator și deschizător de drumuri, a unui mare constructor de proiecte, școală și știință.

Editura Amaltéa Fondată 1992
București, România

Tel.: 021 210 4555, 021 210 6522
E-mail: info@amaltea.ro

Copyright © 2024 Editura Amaltéa. Toate drepturile rezervate.