Editura Amaltea
0 produse - 0 lei Coș

Boala celiacă și infertilitatea

6500 lei

Descriere

Boala celiacă este o afecţiune cunoscută şi definită în medicină de mulţi ani. Este cea mai frecventă cauză de malabsorbţie. Celiachia afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă. Cândva, a fost considerată o afecţiune rară dar acum se estimează că o persoană din 200 este afectată de această boală. În ciuda prevalenţei mari, peste 95% dintre indivizi rămân nediagnosticaţi, probabil ca urmare a faptului că aproape 38% dintre aceştia au forme asimptomatice, iar clinicienii adesea atribuie unele simptome altor boli (1,2,7).

În studiul prezentat, niciuna din femeile diagnosticate cu boală celiacă nu prezenta simptome specifice bolii. Femeile cu tulburări de fertilitate au o şansă mai mică de a avea un copil, în ciuda progreselor înregistrate de tehnicile de reproducere asistată. Investigaţiile necesare unui diagnostic corect sunt costisitoare şi, chiar dacă tratamentele actuale reuşesc în a induce o sarcină, aceste femei au un risc crescut de complicaţii în timpul sarcinii. Ele au mai frecvent anemie, nasc copii cu greutate mică la naştere, iar durata sarcinii este redusă faţă de normal, rezultând prematuri.

Identificarea potenţială a unei boli celiace, ideal cu cel puţin 90 zile anterior sarcinii, va reduce riscul de infertilitate a mamei, precum şi riscul de apariţie a complicaţiilor asociate sarcinii.

Ramona Mihaela NEDELCUȚĂ

Cosmin Alexandru CIORA

Editura Amaltéa Fondată 1992
București, România

Tel.: 021 210 4555, 021 210 6522
E-mail: info@amaltea.ro

Copyright © 2024 Editura Amaltéa. Toate drepturile rezervate.